lauantai 22. elokuuta 2015

Mistä kaikki sai alkunsa...

Lastenvaunuista harrastus? Joopa joo.

Näin olisin vastannut itsekin vielä muutama vuosi sitten nauraen, mutta kas kummaa, toisin kävi ja minusta tuli kuin tulikin lastenvaunuhullu. Uskokaa tai älkää, tämä on "piireissä" jo ihan virallinen termi, sillä en ole suinkaan ainoa, joka harrastaa lastenrattaiden vaihtoa useammin kuin... Noh, sanotaanko vaikka kenkiä, koska sukat olisi omalla kohdallani hieman liioittelevaa.

Kuka sitten on lastenvaunuhullu tai miten sellaiseksi päätyy?

Lastenvaunuhullun määrittelisin itse siten, että kyseessä on lastenvaunuja rakastava henkilö, joka jaksaa fiilistellä menopelien eri ominaisuuksia, huoltaa kulkuneuvot säännöllisesti, vaihtaa ne toiseen tarvittaessa ja seuraa markkinoilla liikkuvia muita yksilöitä mielenkiinnolla. Toisin sanoen, vaunuhulluus on vähän samanlainen kuin vaikkapa autohulluus - sillä erolla, että lastenvaunut ovat edullisempia ja harrastuksen kesto on yleensä maksimissaan lasten ratasiän ajan. Tosin tästäkin on poikkeuksia, tiedän ainakin muutaman.

Se, miten sellaiseksi päätyy, on vaikeampi kysymys, enkä osaa vastata kysymykseen kuin korkeintaan omalta kohdaltani. Sanoisin, että minulla kyseessä on sattumien summa; ensimmäiset lastenvaunut osoittautuvat vähän vääränlaisiksi käyttöön nähden, toiset bongasin käytettyinä kirpparipalstalta ja kolmannet sain upealla hinnalla alennusmyynnistä. Kun "pikkukakkonen" ilmoitti tuloaikeistaan ja laskin lapsille jäävän pienen ikäeron (1 v 10 kk), oli selvää, että minun oli tutustuttava tuplarattaiden maailmaan. Googlettelemalla silmäni aukesivat laajasta merkkivalikoimasta, joista en ollut aikaisemmin kuullut mitään. Viimeistään kahden lapsen kanssa, kun muutenkin liikkuminen vaati välillä melkoisia ponnisteluja, en voinut sietää, jos liikkumisen kannalta tärkeimmät työkalut eli rattaat eivät suoriutuneet tehtävästä odotetulla tavalla. Vähän kuten kokki ei voi sietää huonoa veistä. Siispä vaihdoin. Ja vaihdoin. Ja vaihdoin. Myös tarve muuttui sen myötä mitä lapset kasvoivat ja opin hyödyntämään vaihdoksissani lukuisia kirpparipalstoja, alennusmyyntejä ja Facebookin ryhmiä. Ostin, möin ja vaihdoin, tuunailin, pesin ja puunasin. Ja teen sitä edelleen. Ei se sen kummempi harrastus ole kuin mikään muukaan. Eikä edes välttämättä kallis, jos tietää mitä tekee.

Koska olen matkan varrella saanut paljon tietoa eri merkeistä ja eri rattaista, ajattelin vihdoin luoda oman blogin, jossa avaudun eri merkkien ja mallien ominaisuuksista omaan kokemukseeni perustuen. Hyviä lastenvaunublogeja ja -arvostelusivustoja löytyy kyllä jo maailmalta muilla kielillä, mutta yhteenkään suomenkieliseen en toistaiseksi ole törmännyt. Ja vaikka oma käyttöympäristöni rattaille onkin pääasiallisesti melko urbaani, kuten ehkä nimimerkkikin kertoo, ajattelin antaa arvosteluissani tilaa juuri suomalaisille sää- ja ympäristöolosuhteille, mukaan luettuna hiekkatiet ja metsäpolut. Toivon saavani mahdollisesti mukaan tähän blogiin myös muita alan harrastajia, jotta voimme luoda eräänlaista tietopohjaa lastenrattaista kiinnostuneille.

Toivottavasti löydät täältä tarvitsemasi tietoa tai ajatuksenpoikasta omaan ratashankintaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti