sunnuntai 23. elokuuta 2015

Lyhyt oppimäärä rattaiden huollosta, lisävarusteista ja tuunauksesta


Säännöllinen huolto ja huolellinen säilytys – avain rattaiden pitkäikäisyyteen

Kuten mitä tahansa muita kulkuvälineitä myös lastenrattaita on suotavaa huoltaa säännöllisesti. Huoltopalvelua voi ostaa useammasta lastentarvikeliikkeestä ja jo käyttöoppaan mukana tulee yleensä ohjeistus siitä, kuinka renkaita tai kankaita puhdistetaan tai kuinka usein näin on syytä tehdä. Rakettitiedettä ei perushuolto tietenkään ole – jos takana on useampi kilometri hiekkatietä, olisi hyvä renkaat irrottaa ja pyyhkiä/pestä hiekat pois, jotta ne ei rahise tai hankaa pidemmän päälle muoviosia rikki. Jos jarru tai jokin taittomekanismi on jäykkä, voi putsauksen jälkeen muoviosien väliin suihkauttaa hieman Silicon -spraytä (toimii myös erinomaisesti hieman nitiseviin renkaisiin) – välillä jopa vähän enemmän, jos viime putsauksesta on aikaa. Käsittelyssä on kuitenkin varottava kangasosia (tahrojen vuoksi) ja muutenkin noudatettava valmistajan ohjeistuksia.

Rattaiden säilytys on myös ensisijaisen tärkeä rattaiden kunnon kannalta. Jos rattaita säilyttää ulkona (enkä tarkoita siis päiväunien ajan), voin taata, että ne homehtuvat ennemmin tai myöhemmin. Jos tilaa ei ole, on vähintäänkin kangasosat otettava sisätiloihin säilytykseen. Säilytykseen käy myös kuiva ja lämmin varasto, kunhan ilmanvaihto on tarpeeksi hyvä. Jos rattaat kastuvat, pitää kankaat kuivattaa huolellisesti sisätiloissa, ei missään nimessä jättää esimerkiksi pitkäksi ajaksi sadesuojan alle tai auton takakonttiin. Maitopohjaisten tuotteiden jättämät tahrat (esim. jäätelö) on myös hyvä pestä tai vähintäänkin pyyhkiä esim. kosteuspyyhkeellä ennen kuin ne jämähtävät kankaaseen, sillä ne ovat suotuisa kasvualusta homeelle. Sama koskee myös monia muita ruokatahroja.

Lisävarusteilla lisäilmettä ja helpotusta arkeen

Lähes kaikki ratasmerkit tarjoavat rattaisiin mitä ihmeellisimpiä lisävarusteita, kuten turvakaaria (mikäli eivät kuulu automaattisesti rattaisiin kaupan mukana), tarjottimia, mukinpidikkeitä, seat linereita (eli istuinpehmusteita), kuljetuslaukkuja ja niin edelleen. Tässä oma top 3, joita pidän melkein rattaissa kuin rattaissa.

Istuinpehmuste / seat liner. Sillä on paitsi helppo tuunata rattaat oman näköisekseen se suojaa myös erinomaisesti rattaiden omia kankaita lialta – lisäksi se on huomattavasti helpompi irrottaa pesuun kun rattaiden omat kankaat. Riippuen rattaiden materiaalista ja pehmustuksesta voi istuinpehmuste tehdä istumisesta mukavampaa ja miellyttävämpää vaikkapa kesähelteillä. Osa istuinpehmusteita on suunniteltu tukemaan vauvan/lapsen istuma-asentoa. Valikoima on Suomen markkinoilla laajentunut viime vuosina huimasti, joten siihen kannattaa tutustua - varsinkin jos omiin rattaisiin kaipaisi vain pientä ilmeenkohotusta.
 

 
 
Organizer. Näitä löytyy eri merkeiltä hyvin erilaisia – on hauskoilla eläinkuvioilla, tyylikkäillä grafiikoilla ja ihan yksinkertaisia. Idea on, että organizerissa voi pitää välttämättömimmät ja nopeasti tarvittavat tavarat, kuten vaikkapa pari vaippaa, kosteuspyyhepaketti, puhelin, lompakko ja avaimet. Näin tärkeimpiä tavaroitaan ei tarvitse alkaa etsimään hoito/käsilaukun pohjalta, kun lapsi vaikkapa kiljuu kurkku suorana vieressä. Lisäksi monesta löytyy mahdollisuus laittaa pullo pystyasentoon – oli kyseessä sitten lapsen vesipullo tai äidin tyylikäs take away –muki. ;)

 
Kassikoukut. Näitäkin löytyy useammanlaisia, mutta tämä kyseinen malli Addbabyltä on oma henkilökohtainen suosikkini, koska se käy rattaisiin kuin rattaisiin ja siihen on helppo laittaa roikkumaan myös paksusankaisempaa käsilaukkua. Kassikoukut ovat käteviä kaupoilla ja matkoilla, kun rattaiden oma tavaratila ei tahdo riittää ja ovat monesti pelastaneet tilanteissa, joissa kädet eivät tavaramäärälle riitä. Kehotan kuitenkin käyttämään kassikoukkujen kanssa maalaisjärkeä – tavaraa ei saisi missään nimessä roikottaa niin paljon, että rattaiden painopiste muuttuu vaaralliseksi ja kippaavat enkä muutenkaan suosittele jättämään rattaita, joissa aisan painolla jotain roikkuu, ilman valvontaa – ja ainakaan ei missään tapauksessa lapsen nukkuessa rattaissa.

 
 
DC Fix kontaktimuovi  ja lisäilmettä rattaiden runkoon

Tiedättehän sen askartelussa käytettävän kontaktimuovin, jota käytetään läpinäkyvänä versiona mm kirjojen päällystämiseen?  Tämä DC Fix soveltuu  varsin hyvin paitsi suojaamaan rungon naarmualttiimpia kohtia myös tuomaan lisäilmettä tarvittaessa. Hyvä puoli on, että kun ilmeeseen kyllästyy ja päällyste menee huonoon kuntoon, sen voi poistaa ja laittaa uuden. Itse en tätä ”fixailua” ole kovinkaan paljon harrastanut, mutta esimerkiksi vanhat Brio Go’t, jonka mustassa rungossa oli muutamia naarmuja, teippasin piiloon vihreällä dc fixillä ja piristin samalla mustaa ilmettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti