perjantai 28. elokuuta 2015

Mountain Buggy Swift (legacy -malli)Mountain Buggy Swift - pieni, mutta pätevä


Mountain Buggy Swiftit ovat melkein tilanteesta kuin tilanteesta suoriutuvat ilmakumilliset pikkurattaat, joiden ulkonäkö on todella kohdillaan, yksityiskohdat loppuun asti mietityt ja laatu priimaa. Niille, jotka eivät kyseistä merkkiä vielä tunne, voin kertoa, että Mountain Buggy on markkinoiden yksi laadukkaammista ratasmerkeistä, joiden tuotteet kestävät käyttöä ja aikaa. Käytettyinä saattaa löytää kymmenenkin vuotta vanhoja menopelejä, jotka toimivat edelleen mainiosti normaalikulumasta huolimatta, jos käyttö on ollut huolellista. Nämä swiftit, joita tässä arvostelussani käsittelen, ovat ns. legacy –mallia, joka poistunee piakkoin Suomenkin myymälöistä, sillä uusi 2015 –malli on jo julkaistu maailmalla ja saapuu pikkuhiljaa myös Suomen markkinoille. Eli jos haluatte juuri nämä (ja nämä ON hyvät) kannattaa pitää hankinnassa kiirettä!
 
Swiftit ovat omassa maastokelpoisessa kategoriassa todellakin pienet, sillä leveys jää alle 60 cm (tarkalleen ottaen 59 cm) ja myös pituus on vain metrin verran. Tämä tarkoittaa sitä, että näillä on miellyttävää pujotella sekä keskusta-alueen ihmisvilinässä että tarvittaessa kapealla metsäpolulla.  Kuomu on matalammalla verrattuna moneen muuhun lenkkeilyyn soveltuvaan rattaaseen, joten varsinkin lyhyemmillä vanhemmilla näkyvyys on edelleen erinomainen. Pieni koko tuo mukanaan myös keveyden – rattaat painavat 9,5 kg (vähemmän kuin joissain matkarattaissa), eli tarvittaessa niitä voi melko helposti nostella autoon ja pois. Kasattuna rattaat jäävät vain hieman pitkänmalliseksi (vaikkakin litteäksi paketiksi) ja tämä omaan makuuni näiden huonoin ominaisuus, eli pienemmän auton takakonttiin olisi näitä syytä sovittaa tai mitat tarkistaa. Kasauksessa on hyviä puolia taas seuraavat; rattaat taittuvat rungon päälle, eli kangasosat eivät kosketa maata, automaattilukko on tosi helppokäyttöinen ja lisäksi renkaiden metalliset kiinnitysakselit voi halutessaan työntää rungon sisään, jolloin vääntymisvaara esimerkiksi  lentokonekuljetuksessa pienenee.
 

Huippukevyttä työnnettävyyttä ja hienoja yksityiskohtia

 
Työnnettävyys Swifteissä on aivan huippuluokkaa.  Koska Mountain Buggyllä on pitkät ja vahvat perinteet kolmirenkaisten rattaiden valmistamisessa, rattaat ovat silti vakaat, vaikka painavampi lapsi kiipeäisi itse kyytiin tai kiskoisi kyljestä. Vain epätasaisella alustalla liikkuessa eturengas on syytä muistaa lukita, jotta eturengas ei yllättävän kiven tai kolon kohdalla menisi ihan väärään asentoon. Swiftejä pystyy ohjaamaan melkein parilla sormella raskaallakin painolastilla, sillä rattaiden painopiste on hyvin matalalla ja myöskään korkeiden kynnysten ylitykseen (eli ns. keulintamahdollisuuteen) ei tarvitse niin paljoa voimaa kuin tavallisesti tämäntyyppisissä rattaissa. Itse olen testannut nämä metsäpolulla, hiekkatiellä ja Porvoon mukulakivillä ja täytyy sanoa, että Swiftien ilmakumirenkaat näyttävät parhaan puolensa nimenomaan pomppuisella alustalla tehden kyydistä melko miellyttävää olosuhteista riippumatta. Ei tulisi edes heti mieleen, että näissä ei ole runkoon rakennettua jousitusta laisinkaan.  (Jos sellaista kaipaa, voi tutustua esimerkiksi saman valmistajan Urban Jungle tai Terrain –malleihin) En epäile hetkeäkään, etteikö tämä selviytyisi mainiosti Suomen talvestakin, vaikka itse en lumisilla keleillä ole näitä testannut.
Mountain Buggy Swiftin painoraja on peräti 25kg, eli näiden rattaiden kyytiin uskaltaa päästää isommankin lapsen, tosin istuinosa käynee pieneksi ennen kuin tuo raja saavutetaan. Koska Swiftit ovat pienet, myös istuinosa on kompakti kooltaan. Meillä kyydissä viihtyi mainiosti myös meidän pitkä (108 cm) neiti, mutta kuomu otti jo melkein kiinni päälakeen. (tietysti vasemmalla kuvassa näkyvä pyöräilykypärä nostaa korkeutta entisestään)
Erityistä plussaa näissä rattaissa on metallinen jalkatuki, joka pysyy siistinä huonommallakin kelillä. Jalkatuki ei ole säädettävä, mutta juuri siksi isompi, jo itse rattaisiin kiipeävä lapsi, voi huoleti käyttää jalkatukea apuna kiipeämiseen ilman että jonkun mekanismin tai kangasosan rikkoutumista tarvitsisi pelätä. Lisäksi kiipeämistä helpottaa turvakaari, jonka voi näppärästi vain kääntää sivuun (ei siis tarvitse irrottaa kokonaan). Näistä syistä sekä tietysti Swiftien tarjoamasta pehmeästä kyydistä johtuen ovat nämä rattaat olleen meidän lasten kovassa suosiossa.
 
 
Rattaiden selkänojan saa täyteen makuuasentoon kahdella yksinkertaisella remmisäädöllä (yksi toisella puolella, toinen toisella puolella selkänojaa), mutta kuten remmisäätöisissä rattaissa yleensä, myös näissä nukutettava lapsi pystyy kyllä nousemaan ylös selkänojan kanssa. Näihin on erikseen mahdollista ostaa vaunukoppa ja valikoimasta löytyy myös kaukaloadapterit. Kuvissa näkyvä iso pulloteline (kuvissa rattaiden oikealla puolella, mutta irrotettavissa ja siirrettävissä) kuuluu taas kauppaan mukaan.
Swiftin tavaratila ei ole kooltaan valtava, mutta kuten näkyy, siihen pääsee erinomaisesti käsiksi myös rattaiden ollessa makuuasennossa (ylempi kuva). Iso käsilaukku mahtuu koriin mainiosti ja tavarakorin molemmilla puolilla on pienet sivutaskut, johon voi laittaa vaikka puhelimen tai kosteuspyyhepaketin – mitä ikinä pitääkin löytää helposti tavaroiden joukosta. Oikealla kuvassa näkyy vertailu Mountain Buggy Swiftin (kuvassa vasemmalla) ja Baby Jogger City Minin (kuvassa oikealla) tavaratilasta.
Uudessa Swiftin mallissa (2015) moni asia tulee muuttumaan – rattaat taittuvat entistä pienempään kokoon ja lisävarusteihin tulee myös ”face to face” –koppa/istuinosa. Kankaat muuttuvat myös jonkun verran ja työntökorkeus madaltuu entisestään, joten pidemmälle työntäjälle tämä uusi malli ei välttämättä ole yhtä ergonominen kuin tämä legacy-malli. Uudesta Swift 2015 –mallista bloggausta mahdollisesti myöhemmin syksyllä!

Tekniset tiedot


Valmistaja: Mountain Buggy
Malli: Swift
Selkänoja: Menee täysin makuuasentoon
Tavaratila: Keskikokoinen, hyvin käytettävissä
Renkaat: 10 tuuman ilmakumirenkaat
Paino: 9,5 kg
Mitat kokoontaitettuna: 100 cm x 59 cm (renkaat poistamalla saa kapeammaksi) x 36 cm (tai 42 turvakaaren kanssa)
Työntökorkeus: 78-106 cm
 
ps. Tässä vielä vertailukuva kasaukseen liittyen - vierekkäin Baby Jogger City Mini 4 (vasemmalla), Mountain Buggy Swift (keskellä) ja Baby Jogger City Elite (oikealla)
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti